Υγεία

Τι είναι η ωμοφαγία;

today31 Οκτωβρίου 2020 1151 1

Background
share close

Η πρώτη σκέψη που κάνουμε συνήθως όταν ακούμε για πρώτη φορά την λέξη ωμοφαγία είναι ”δηλαδή τρως το κρέας ωμό”;;;

Ας μην τρομάζουμε… και πάμε να το αναλύσουμε λίγο.

Η ωμοφαγία είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Είναι η τροφή που καταναλώνεται ανεπεξέργαστη και είναι ωμή όπως ακριβώς μας την προσφέρει η φύση.

Υπάρχουν ωμοφάγοι που καταναλώνουν μόνο φυτικά προϊόντα και κάποιοι που καταναλώνουν και ζωικά.

Υπάρχουν κάποιοι που τρώνε την μπριζόλα ωμή (μαζί με τα εκατομμύρια βακτήρια φυσικά) αν και δεν μπορώ να τους καταλάβω ή έστω να πω ότι θα δοκιμάσω.

Υπάρχουν κάποιοι που λατρεύουν το σούσι (τα βακτήρια που παίρνουν ταυτόχρονα δεν ξέρω αν λατρεύουν), και αυτό ωμοφαγικό είναι πολλές φορές (εξαρτάται από την εκάστοτε συνταγή). Εδώ πολλοί δοκιμάζουν και τους αρέσει και ξανατρώνε και άλλοι δεν θέλουν ούτε καν να το ξανασκεφτούν.

Οι περισσότεροι ωμοφάγοι είναι κυρίως φρουτοφάγοι. Το 90% της τροφής τους αποτελείται από φρούτα και 10% λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Είναι δύσκολο να είσαι ωμοφάγος για πολλούς. Οι περισσότεροι ρωτάνε, δεν πεινάς; ή δεν τρως φαγητό; ή έχεις όλες τις βιταμίνες; ή πρωτεΐνη από που παίρνεις;

Όχι λοιπόν, ένας ωμοφάγος δεν πεινάει όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Τρώει όσο θέλει, όταν θέλει και όσο συχνά θέλει, χωρίς να φοβάται μην παχύνει και χωρίς να χρειάζεται να μετράει θερμίδες.

Δεν χρειάζεται το ”φαγητό”(μαγειρεμένο στην κατσαρόλα), καταναλώνει ζωντανή και φρέσκια την τροφή του απευθείας από την φύση, χωρίς να καταναλώνει χρόνο ούτε στο μαγείρεμα, ούτε πλένοντας τα καμένα λίπη, όπως επίσης γλυτώνει και το κόστος του ρεύματος που χρειάζεται για το μαγείρεμα.

Πιο πλούσια πηγή βιταμινών από τα φρούτα το ξέρουμε όλοι ότι δεν υπάρχει, άρα ούτε βιταμίνες του λείπουν.

Και η Β12; είναι καλή; Ούτε και αυτή λείπει, αλλά όχι χάρη στην ωμοφαγία. θα το αναλύσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο.

Ούτε οι πρωτεΐνες λείπουν από την διατροφή ενός ωμοφάγου. Υπάρχουν πολλά λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνες , αλλά και πολλά φρούτα.

 

Γιατί όμως να είναι κανείς φυτοφάγος ;;;;

 

Πρώτος λόγος είναι πως τα φυτά, είναι η τροφή που έχει τα λιγότερα χημικά.

Θα πεις γιατί, τα φυτά δεν τα ραντίζουν;δεν έχουν φάρμακα πάνω τους;

Ναι έχουν και μάλιστα πολλά. Είναι πολύ λιγότερα όμως από αυτά που περιέχουν τα ζωικά προϊόντα κυρίως λόγω της βιοσυσσώρευσης.

Δεύτερος λόγος είναι η αγάπη και ο σεβασμός για μια άλλη ζωή. Ότι έχει μαμά και μπαμπά δεν το τρώμε ούτε το εκμεταλλευόμαστε.

Τρίτος λόγος, ότι η κατανάλωση κρέατος μαζί με την ζάχαρη είναι 2 τροφές που λατρεύουν τα καρκινικά κύτταρα.

Υπάρχουν και άλλοι, πολλοί λόγοι, για να κόψει κανείς τα ζωικά προϊόντα, ο καθένας μας όμως έχει τους δικούς του λόγους για να αλλάξει την διατροφή του, ΑΝ θέλει.

Οι ωμοφάγοι είναι ωμοφάγοι για όλους αυτούς τους λόγους που είπαμε πιο πάνω, αλλά κυρίως γιατί πιστεύουν στην δύναμη της φύσης.

Γιατί η φύση τα έδωσε όλα σε αρμονία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστρέφουμε την ζωή που υπάρχει γύρω μας.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι όμως που ο καθένας μας πρέπει να τους δει μόνος του. Δυστυχώς υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για το αν η ωμοφαγία είναι η καλύτερη διατροφή ή όχι.

Ο καθένας μας λοιπόν, μαθαίνει, σκέφτεται, δοκιμάζει, κρίνει και πράττει από μόνος του για την διατροφή που θέλει να ακολουθήσει.

 

Έλενα Χατζή

 

Written by: admin

Rate it

Previous post

Υγεία

Γιατί δεν φοβάμαι τις ιώσεις..

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού . Δευτερεύοντα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας, τα λεμφογάγγλια και οι πλάκες Peyer. Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου μέσω […]

today31 Οκτωβρίου 2020 28

0%