Κοινωνία

Πόσο αληθινός είσαι;;;

today31 Οκτωβρίου 2020 45 1 5

Background
share close

Τι σημαίνει αλήθεια άραγε για κάποιον; Υπάρχουν πολλά είδη αλήθειας ή μόνο ένα;

Αν το πάρουμε από τη μεριά της οπτικής, υπάρχει μόνο μία αλήθεια, αυτή που πέρασε και καταγράφηκε. Η ιστορική αλήθεια λοιπόν είναι κάτι που θέλει αποδείξεις, για να την πιστέψει κάποιος.

Υπάρχει όμως και η εσωτερική αλήθεια του καθενός από μας. Μία αλήθεια που είναι υποκειμενική αλλά και υποκινούμενη. Υποκειμενική γιατί είναι δική μας, γιατί έχει να κάνει με συναισθήματα που είναι μέσα μας και υποκινούμενη , γιατί υποκινείται, από “σκέψεις και θέλω” άλλων.

Ποιος μπορεί να την πιστέψει και με ποιο τρόπο; Πώς μπορούμε να μάθουμε να την ξεχωρίζουμε; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε, ότι βλέπουμε, την αλήθεια στους άλλους; Πώς μπορούμε να δούμε τη δική μας αλήθεια;

Η αντίληψη του τι θεωρούμε ιστορική αλήθεια, ή καλύτερα του τι θεωρούμε γεγονός, αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία. Αν για παράδειγμα, σε ένα δωμάτιο έχουμε τρία παιδιά, την Μαρία και τον Γιώργο, που είναι δύο ετών και το Νίκο που είναι πέντε. Εάν πάρουμε μία σοκολάτα και την βάλουμε στο πρώτο συρτάρι, όλα τα παιδιά θα το έχουνε δει και θα ξέρουν ότι η σοκολάτα είναι στο πρώτο συρτάρι. Αν τώρα, βγάλουμε το Γιώργο , έξω από το δωμάτιο και πάρουμε τη σοκολάτα και την βάλουμε στο δεύτερο συρτάρι. Στα δύο παιδιά που έμειναν στο δωμάτιο ρωτάμε το εξής: πού Θα ψάξει τη σοκολάτα ο Γιώργος; θα δούμε, ότι θα πάρουμε διαφορετικές απαντήσεις. Η Μαρία θα πει ότι ο Γιώργος, Θα ψάξει τη σοκολάτα στο δεύτερο συρτάρι, εννοώ Νίκος θα πει ότι θα ψάξει τη σοκολάτα ο Γιώργος στο πρώτο συρτάρι.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Μαρία και ο Νίκος έχουν διαφορετική αντίληψη.

Υπάρχει λοιπόν και το κομμάτι της αντίληψης, για το πώς βλέπουμε ένα γεγονός. Το ίδιο συμβαίνει και για την εσωτερική μας αλήθεια, ο καθένας μας ,την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Όσο περισσότερο δεχόμαστε την αλήθεια μέσα μας, όσο κι αν μας πονάει, ακόμη και αν η αλήθεια που μας λέει ο διπλανός μας, δεν μας βολεύει… τόσο περισσότερο, μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε την αλήθεια και μέσα μας και στους άλλους.

Είμαστε όμως διατεθειμένοι να πονέσουμε; Είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε τον εγωισμό μας, για να δεχτούμε την αλήθεια που μας λέει ο άλλος;

Προσπαθούμε να μπούμε σε καλούπια, από πολύ μικρή ηλικία, για να μπορέσουμε να ταιριάξουμε στην κοινωνία. Γιατί αυτό βολεύει κάποιους άλλους. Από μικρά παιδιά μας λένε οι γονείς μας να είμαστε υπάκουοι και να κάνουμε ότι μας λένε. Είναι όμως αυτό που θέλουμε και αυτό που μας αρέσει; Δεν είναι απαραίτητα κακό να ακούμε τους γονείς μας. Είναι όμως κακό, όταν ένα παιδί λέει στο γονιό του, ότι δεν θέλει να το κάνει για τους “Χ” λόγους, ο γονιός πρέπει να δεχτεί αυτούς τους λόγους γιατί είναι η εσωτερική αλήθεια των παιδιών. Ή αν δεν μπορεί να το δεχτεί, να δώσει στο παιδί του να καταλάβει ότι η εσωτερική μας αλήθεια, διαφέρει πολύ από την αλήθεια των άλλων.

Οι περισσότεροι από μας, αδυνατούμε να δεχτούμε την αλήθεια των άλλων και προσπαθούμε να βρούμε διάφορες δικαιολογίες και να τους κάνουμε να νιώσουν ενοχές, για αυτά τα συναισθήματα που έχουν, ή για τα θέλω τους. Φοβόμαστε του τι θα πει ο κόσμος και περνάμε αυτό το φόβο στο συνομιλητή μας, είτε αυτός είναι παιδί μας, είτε φίλος μας, είτε γονιός μας, είτε οποιοσδήποτε άλλος.Ο κόσμος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε,είτε το κοινωνικό σύνολο, είτε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Από το φόβο, του τι θα πει ο κόσμος θάβουμε την εσωτερική μας φωνή. Μία φωνή που είτε είναι ένστικτο, είτε είναι λαχτάρα. Μας μαθαίνουν να ζούμε φοβισμένοι, για να μπορούν πιο εύκολα να επιβάλλονται σε μας και να κρύβουν το δικό τους φόβο.

Σαν έφηβοι επαναστατούμε και λέμε δεν μας νοιάζει ο κόσμος. Ο φόβος όμως, έχει ριζώσει πολύ βαθιά μέσα μας και δεν μπορούμε να δούμε ακόμη τη δική μας αλήθεια. Είναι απλά μία επανάσταση.

Μεγαλώνοντας, γνωρίζουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να δεχτούν τη δική μας αλήθεια, δεν μπορούν να δεχτούν τα δικά μας συναισθήματα και τον τρόπο που αγαπάμε. Είτε γιατί ήρθαν δίπλα μας για να πάρουν κάτι, είτε γιατί δεν έχουν μάθει ακόμη να παίρνουν ειλικρινή συναισθήματά. Πολλοί άνθρωποι από αυτούς θα μας πληγώσουν στην πορεία. Κάποιοι άλλοι θα μας κάνουν να χαρούμε πολύ. Κάποιους από αυτούς θα τους ερωτευτούμε( Και όχι απαραίτητα ερωτικά). Κάποιους από αυτούς ίσως τους μισήσουμε.

Η μόνη ασπίδα λοιπόν, για να μπορέσουμε να προστατευτούμε, από όλον αυτόν τον πόνο, είναι να δεχτούμε την αλήθεια μέσα μας.

Ακόμη κι αν τη φοβόμαστε. Ακόμη κι αν πονάει. Πονάει μόνο στην αρχή, μέχρι να την αποδεχτούμε, μετά είναι πολύ εύκολο. Όταν εμείς έχουμε δεχτεί την αλήθεια μέσα μας, έχουμε δεχτεί όλα όσα νιώθουμε, όλα όσα φανταζόμαστε και όλα όσα ονειρευόμαστε, τότε κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει τη δική μας αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να φοβόμαστε με αυτή την αλήθεια. Στην αρχή νιώθουμε ενοχές, στην πορεία όμως έρχεται η αποδοχή. Όσο μοιραζόμαστε την αλήθεια μας, πολλοί θα βρεθούνε να την κριτικάρουν και κάποιοι άλλοι να την ασπαστούν. Όταν καθίσουμε μπροστά από τον καθρέφτη και αρχίζουμε και μιλάμε με τον εαυτό μας, και αρχίζουμε και αντικρούουμε όλα όσα μας χωρίζουν, τότε θα αρχίσουμε να παίρνουμε και τις απαντήσεις που θέλουμε, αλλά και αυτές που φοβόμαστε. Αρκεί να λέμε αλήθειες. Γιατί ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό φοβόμαστε να πούμε αλήθεια.

Αφού λοιπόν τα έχουμε δεχτεί όλα αυτά, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε και την αλήθεια των άλλων.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν, είναι το εξής: Τι θα κάνουμε με αυτή την αλήθεια; Θα τους πονέσουμε όπως μας πόνεσαν; Θα τους κοροϊδέψουμε όπως μας κορόιδεψαν; Θα τους κριτικάρουμε όπως μας κριτίκαραν; ή …;;;;;

Έλενα Χατζή

Written by: admin

Rate it

Previous post

Υγεία

Αλάτι – κοκαΐνη, το ίδιο βασικό ένστικτο

Τι κοινό έχουν το αλάτι, η κοκαΐνη και η ηρωίνη πέρα από το ότι έχουν τη μορφή της άσπρης σκόνης; Και οι τρεις ουσίες είναι εθιστικές και μάλιστα προκαλούν την εξάρτηση μέσω του ίδιου μηχανισμού του εγκεφάλου, όπως ανακάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών. Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι ειδικοί θεωρούν ότι η κοκαΐνη και τα οπιούχα «εκμεταλλεύονται» για να δημιουργήσουν εθισμό το ίδιο «μονοπάτι» που μας κάνει να «διψάμε» για […]

today31 Οκτωβρίου 2020 47

0%